Kuten varmaan olette huomanneet, että tän projektin edellinen omistja ei ole ihan rehellisimmästä päästä. Tänään tuli taas todistettua se seikka. Ajattelin tossa purkaa taka-akselista jarrut pois puhallusta varten ja samalla avata perän, kun siinä se lukko ei toiminut hirveän hyvin. Epäilin, että siellä olisi ollut öljy vähissä tai sitten jotain vakavampaa.
Kun avasin perän kopan, huomasin heti, että edellinen kaveri joka perän oli kasannut, oli jättänyt ilmeisesti säästö syistä tiivisteen pois. Ei hyvää päivää, tiiviste maksaa kai 6 euroa tai jotain sitä luokkaa. Tästä oli seurauksena se, että iso ratas oli jyrsinyt koppaan syvän uran, ei ihan läpi asi, mutta ura kuitenkin. Perä oli kasattu ainoastaan silikoonia käyttäen.

1944227.jpg
Tiiviste ainoastaan silikoonia ja peränkopassa komea ura.

Sitten kun sain kaadettua öljyt pois perästä, niin rupesin ihmettelemään sitä lukko asiaa, kun pyörittelin akselia toiselta puolelta, niin tosen puolen akseli pyöri kyllä mukana, ihan niin kuin pitikin. Yllätys olikin aika suuri, kun rupesin irroittamaan sitä akselia perästä, joka pitää pikku rattaat paikoillaan, tarkoitus oli ottaa vetoakselit pois ja vaihtaa uloimmat stefat. Vetareita paikallaan pitäviä C-klipsuja ei saa pois ilman, että kyseinen tappi otetaan ensin pois tieltä. Tässä vaiheessa huomasin, että tappi oli jotenkin jumissa ja yllätys yllätys, sitä vetareiden välissä olevaa jousipakkaa ei näkynytkään siellä.
Eli, ei lukkoperää ollenkaan! Se syy, miksi perä käyttäytyy kuin lukko, on se, että tämä tappi on murjottu paikoileen välivaltaa käyttäen. Tappi on jumissa pikkurattaan sisällä ja siksi ratas ei pääse pyörimään esteettä. Perä käyttäytyy kuin hitsattu lukkoperä.

1944234.jpg
Tapin oikeassa päädyssä näkyy hieman metallilastua, joka on syntynyt siitä väkivallasta millä tappi on murjottu paikoilleen.

1944230.jpg
Tappi on päässyt hakkaamaan reikänsä soikeaksi, ilmeisesti juurikin siksi, että tappi on kiinteästi jumissa pikkurattaassa.

Rupeaa huumori loppumaan sen edellisen omistajan kanssa, saa kyllä ruveta kaveri maksumieheksi.