Sain eilen rungon siihen jamaan, että tänään pääsin hiomaan runkoa maalausta silmällä pitäen. Alkujaan olin kuvitellut, että pelkkä teräsharjalla sutiminen riittäisi pohjatöiksi maalaukselle, tänään kävi selväksi, että isompi homma tässä on edessä.
Kun harjasin vanhaa maalipintaa, alkoi se hilseilemään irti. Maalia on keulan osalla ainakin kaksi kerrosta, valkoinen pohjalla ja musta pinnassa. Aikaisemman maalauksen yhteydessä ei ilmeisesti ole käytetty oikeata maalia, koska maali hilseilee sen verran rajusti.
Ainoa mahdollisuus on hioa runko peltipuhtaaksi. Työkaluina tässä puuhassa on tullut käytettyä puukkoa, rälläkkää, teräsharjaa sekä akkukonetta jossa teräsharja.

2182359.jpg
Rungon pää hiottu paljaalle metallille, kova homma edessä.

Kun homman laajuus selvisi, iski pieni vitutuksen poikanen mieleen, mutta pakkohan se on yrittää tehdä tämäkin vaihe niin hyvin, kun vaan jaksaa ja viitsii. Ei tätä runkoa tulla esittelemään missään näytteilyissä, joten sitä seikkaa ajatellen, voin hieman joustaa tarkkuudesta ja viimeistelystä. Mitään pakkelia en rupea runkoon vetelemään, se nyt on aivan varmaa.

2182324.jpg
Tässä vaiheessa selvisi homman laajuus, voihan rähmä!

Työ eteni siten, että vetelin isot alueet rälläkällä, jossa laikkana semmoinen tukkakäkkärälaikka. Sillä sai suhteellisen nopeasti puhdasta ja maalitonta pintaa aikaiseksi. Niissä kohdin, mihin laikalla ei päässyt käsiksi, mutta maalia oli poistettava, raaputtelin isoimmat laikut puukolla ja viimeistelin porakoneella ja teräsharjalla. Käsi meinasi tulla kipeäksi kun vetelin teräsharjalla sisäkulmia yms. ahtaampia paikkoja.

2182348.jpg
Runko rupeaa olemaan osittain maalattavassa kunnossa, työkaluja tarvitsee useita erilaisia.

Tässä asennossa rungosta saa viimeisteltyä vain kolme sivua, alapinta jää vielä hiomatta. Täytyy kipata runko väärinpäin kunhan koko runko on näkyvältä osalta hiottu. Toivottavasti tämä hiominen edesauttaa epoksimaalin pysymistä, muuten menee hermo. Täytyy vielä miettiä sitä, että pitäisikö laittaa ensin pohjamaali ja vasta sitten pintamaali, kaupassa sanoivat kyllä, että pelkkä pintamaalikin riittää ja peittää yhdellä kerroksella, katotaan nyt miten tästä edetään.

Tänään sain hiottua keulan ja aikaa meni noin neljä tuntia, jäljellä olisi hiottavaa varmaan 8 tunnin verran, täytyy jatkaa projektia kun taas aikaa liikenee, pitäis varmaan käydä töissäkin muutaman päivän ajan, sitten olisi muutama päivä vapaata, ehkä silloin liikenee aikaa taas El Orange Camalan viemiseen eteenpäin.

2182354.jpg
Keulan palkit hiottu näkyviltä osin, hommaa tuntuu olevan vielä muutamaksi päiväksi.

Kun tämmöistä hiomis operaatiota vie eteenpäin, kannattaa käyttää hengityssuojainta ja jos mahdollista, niin työalue kannattaa eristää vaikka pressulla. Täytyy katsoa, jos vaikka saisin seuraavaa keikkaa varten viriteltyä pressun estämään pölyn kulkeutumisen koko tallin alueelle.

Talli hiljenee, mutta vain hetkeksi.